Agnieszka

Agnieszka is een krachtige Almeerse vrouw, die tijdens de fotoshoot indruk maakt met haar kennis en wijsheid over ouderschap. Zelf heeft ze 2 dochters van 27 en 23 jaar oud.
Ook heeft ze veel ervaring opgedaan tijdens haar werk met ouders en kinderen. Agnieszka is geboren en getogen in Polen. De liefde heeft haar naar Nederland gebracht, ze trouwde met de man met wie ze nu al bijna dertig jaar samen is. Het moederschap vindt ze het mooiste dat haar ooit is overkomen: “Om twee redenen, ik vind het bijzonder dat ik moeder mag zijn, dat is niet vanzelfsprekend. Daarnaast is het voor mij een mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen.”

In de opvoeding is eerlijkheid belangrijk: “Ik heb geleerd dat je authentiek moet zijn. Kinderen hebben het snel door als je je rooskleuriger voordoet.” Een veerkrachtige ouder is daarom iemand die zichzelf goed kent. “Iemand met het vermogen tot zelfreflectie. Iemand die zijn kwetsbare kant kan laten zien, met ‘ondertiteling’.”
Daarmee bedoelt ze dat je als ouder snapt waarom je soms minder handig reageert dan je zou willen, en dat je aan kinderen kunt uitleggen dat het niet aan hen ligt. En dat je daar ook sorry voor kunt zeggen.

Als tip aan andere ouders zou Agnieszka willen meegeven dat het belangrijk is om hulp te vragen aan mensen om je heen.
“Ouders zouden niet moeten denken in termen van falen, maar in termen van leren. Het betekent gewoon dat je de juiste sleutel nog niet hebt, en de omgeving kan jou daarbij helpen.”

Het meest trots is Agnieszka op haar dochters: “Dat mijn meiden wereldburgers zijn. Ze reizen de hele wereld over, voelen zich overal thuis. Mijn dochters zijn verbinders!”

 

Agnieszka