Nieuwsbericht Frisse Blikken

In april is Flevi’s kenniswerkplaats gestart met het allereerste Frisse Blikken project. In Frisse Blikken onderzoeken jongeren op welke wijze veerkracht een rol speelt bij een zelfgekozen vraagstuk. Dit project organiseren we samen met lokale organisaties. Dit keer werken we samen met de onderwijsinstellingen het ROC, de hogeschool Windesheim en Het Baken in Almere. In dit nieuwsbericht leest u meer over de opzet en de uitkomsten van het project.

Wilt u verkennen of een jongerenonderzoek voor uw organisatie een meerwaarde heeft en of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking met Flevi’s kenniswerkplaats? Of ziet u mogelijkheden om binnen uw gemeente of organisatie Frisse Blikken op te zetten? Stuur een e-mail naar de projectleider: Pamela Jakobs p.jakobs@windesheim.nl

Het project

Het project is nog niet is afgelopen, maar we kunnen wel de opzet en een aantal uitkomsten van het onderzoek alvast met u delen. Drie jonge co-onderzoekers hebben in 10 weken tijd met ondersteuning van het lectoraat onderzocht hoe jongeren prestatiedruk ervaren en hoe veerkracht hierin een rol speelt.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten hebben de co-onderzoekers de verschillende fases van kwalitatief onderzoek doorlopen. In het proces heeft iedere co-onderzoeker zijn eigen bijdrage geleverd. Zo kon de één vanuit zijn eigen ervaringen praten en was de ander juist weer goed in het analyseren van de resultaten. De co-onderzoekers zijn door mensen van het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg begeleid.

Onderzoeksresultaten

In het najaar komt op Flevi’s website een artikel met alle bevindingen van het onderzoek. Om u alvast een beeld te geven van het onderzoek, delen we hier een aantal interessante bevindingen over de, door de co-onderzoekers gevonden, oorzaken van prestatiedruk.

In het onderzoek komt naar voren dat prestatiedruk onder jongeren een bekend fenomeen is. Iedere jongere heeft er weleens mee te maken gehad. In de meeste gevallen geven respondenten aan dat prestatiedruk veroorzaakt wordt door hun directe omgeving en de wijze waarop school is georganiseerd. Zo komt naar voren dat jongeren vinden dat sportclubs en het onderwijs competitief gedrag stimuleren. Het gaat vaak om de individuele prestaties en niet om het gezamenlijke proces van leren en oefenen. Jongeren geven aan dat het onderscheid tussen laag en hoog onderwijs ervoor zorgt dat jongeren het gevoel hebben dat MBO niet goed genoeg is. Een ander punt dat genoemd is, is dat het niet helpt dat jongeren zo vroeg een richting moeten bepalen in het onderwijs. Hierdoor kan het zijn dat jongeren keuzes maken die achteraf gezien minder passend blijken te zijn. De jongeren geven aan dat door de competitieve omgeving en focus op individuele prestaties een stapje terug of opzij doen geen makkelijke keuze is. Hierdoor ontstaat volgens jongeren onder andere prestatiedruk.

Gezamenlijk kunstwerk

Het onderzoek laat ook zien wat de gevolgen van prestatiedruk zijn, hoe jongeren omgaan met prestatiedruk en welke oplossingen zij voor zich zien. Deze uitkomsten komen in het najaar beschikbaar in de vorm van een kunstwerk. Het kunstwerk wordt door de co-onderzoekers gemaakt.

Ervaringen

De co-onderzoekers geven aan dat zij Frisse Blikken een verfrissend en leuk project vinden, omdat de insteek heel anders is dan op school. Ze geven aan dat ze geleerd hebben over hoe je onderzoek moet doen. Het vrije denken, niet gekaderd door een uitkomst of doelstelling die al vast staat, wordt als spannend en als verademing ervaren. Daarbij geven  de jongeren aan dat het een bijzondere en leerzame ervaring was om persoonlijke gesprekken te voeren met andere jongeren.

Zou je graag meer willen weten over Frisse Blikken of zie je mogelijkheden om binnen je organisatie Frisse Blikken op te zetten? Stuur een e-mail naar de projectleider: Pamela Jakobs, p.jakobs@windesheim.nl

 

 

Algemene informatie voor jongeren

Waar gaat het over?
In Frisse Blikken staan de belevingswerelden van jongeren centraal. Wat vinden jongeren belangrijk en hoe kan hier rekening mee gehouden worden in het beleid? Deze frisse blikken zijn nodig om verandering te kunnen starten.

Als co-onderzoeker in het peer-to-peer project Frisse blikken, werk je mee aan onderzoek naar de manier waarop we de stem van jongeren in Flevoland meer kunnen laten horen. Peer-to-peer onderzoek betekent dat jongeren zelf onderzoek doen onder jongeren. De opbrengsten worden onder de aandacht gebracht bij bestuurders, managers en professionals die verantwoordelijk zijn voor het organiseren en bieden van voorzieningen aan jongeren en gezinnen. Deze kennis gebruiken beleidsmakers om beslissingen te nemen over onderwerpen die voor mensen in Nederland belangrijk zijn. Zoals je studie, vrije tijd, gezondheid en veiligheid. Beleidsmakers zijn bijvoorbeeld bestuurders bij de gemeente, in de politiek of in organisaties.

Wat ga je doen?
In het project Frisse Blikken ga je samen met andere jongeren tussen de 16 jaar en 23 jaar oud en onderzoekers van Windesheim op zoek naar de betekenis van veerkracht bij andere jongeren. Dit doe je op een onderzoekende manier die past bij jou als persoon.

Frisse Blikken is een interactief, participatief jongeren onderzoek. Dit houdt in dat jongeren onderdeel zijn van het onderzoeksteam en samen met onderzoekers aan de slag gaan. Je krijgt als deelnemer gedurende 10-12 weken iedere week een workshop aangeboden, waarin je op interactieve en creatieve manier kennis maakt met verschillende onderzoeksmogelijkheden. De workshops duren ongeveer 2 uur per week en zullen plaats vinden op een samen te bepalen locatie. Daarnaast ben je nog ongeveer 1 uur per week zelfstandig bezig met het project.

Je leert in de workshops hoe je onderzoek doet en hoe je jongeren voor het onderzoek kunt werven. Gedurende dit proces zijn wij ook heel benieuwd naar jouw ideeën hierover. Misschien werk jij het liefst via social media? Of organiseer je iets? Samen zoeken we hoe jij het beste aan de slag kan als onderzoeker met jouw talenten op de voorgrond.

Wie kan meedoen?
Iedereen tussen 16 en 23 jaar kan meedoen. Belangrijk is dat je gemotiveerd bent en het leuk vindt om samen met anderen te leren.

Wat levert het jou op?
• Uitbreiding van je netwerk;
• Ontwikkeling van je talenten;
• Een vrijwilligersvergoeding van 110 euro (en reiskosten vergoeding);
• Ontwikkeling van belangrijke vaardigheden;
• Een certificaat voor je inzet (staat goed op je CV!)

Waarom zou je aan dit onderzoek meedoen?
Met jouw deelname aan dit onderzoek wordt de stem van jongeren gehoord. Je doet iets goeds voor jezelf en voor de wereld om je heen. Wacht daarom niet langer en doe gewoon mee! Het is niet moeilijk en het wordt echt leuk!

Wil je weten hoe dat werkt? Bekijk dan deze filmpjes om te zien wat meedoen aan onderzoek precies betekent en geef je op!

Aanmelden:
Bericht de projectleider van Frisse Blikken, Pamela Jakobs.
Je kunt een Whatsapp berichtje te sturen naar: 06-11121889
Of een mailtje sturen naar: p.jakobs@windesheim.nl

 

Bio Pamela Jakobs
Ik vind het belangrijk dat voorzieningen voor jongeren en gezinnen aansluiten bij hun behoeften en beleveniswerelden zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen op zijn of haar eigen manier. Dit doe ik door onderzoek en projecten met jongeren uit te voeren en daarnaast doe ik een promotieonderzoek naar familieveerkracht van gezinnen in de hulpverlening. De kennis uit de projecten vertaal ik samen met de betrokkenen naar aanknopingspunten voor professionals, managers en bestuurders. In mijn werk vind ik het leuk om samen met jongeren te werken, omdat zij een frisse kijk hebben op maatschappelijke vraagstukken.

Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje via Whatsapp of per E-mail.