In april is Flevi’s kenniswerkplaats gestart met het allereerste Frisse Blikken project. In Frisse Blikken onderzoeken jongeren op welke wijze veerkracht een rol speelt bij een zelfgekozen vraagstuk. Dit project organiseren we samen met lokale organisaties. Dit keer werken we samen met de onderwijsinstellingen het ROC, de hogeschool Windesheim en Het Baken in Almere. In dit nieuwsbericht leest u meer over de opzet en de uitkomsten van het project.
Wilt u verkennen of een jongerenonderzoek voor uw organisatie een meerwaarde heeft en of er mogelijkheden zijn voor een samenwerking met Flevi’s kenniswerkplaats? Of ziet u mogelijkheden om binnen uw gemeente of organisatie Frisse Blikken op te zetten? Stuur een e-mail naar de projectleider: Pamela Jakobs p.jakobs@windesheim.nl
Bekijk hier het artikel met uitkomsten van het eerste project.
Het project
Het project is nog niet is afgelopen, maar we kunnen wel de opzet en een aantal uitkomsten van het onderzoek alvast met u delen. Drie jonge co-onderzoekers hebben in 10 weken tijd met ondersteuning van het lectoraat onderzocht hoe jongeren prestatiedruk ervaren en hoe veerkracht hierin een rol speelt.
Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten hebben de co-onderzoekers de verschillende fases van kwalitatief onderzoek doorlopen. In het proces heeft iedere co-onderzoeker zijn eigen bijdrage geleverd. Zo kon de één vanuit zijn eigen ervaringen praten en was de ander juist weer goed in het analyseren van de resultaten. De co-onderzoekers zijn door mensen van het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg begeleid.
Onderzoeksresultaten
In het najaar komt op Flevi’s website een artikel met alle bevindingen van het onderzoek. Om u alvast een beeld te geven van het onderzoek, delen we hier een aantal interessante bevindingen over de, door de co-onderzoekers gevonden, oorzaken van prestatiedruk.
In het onderzoek komt naar voren dat prestatiedruk onder jongeren een bekend fenomeen is. Iedere jongere heeft er weleens mee te maken gehad. In de meeste gevallen geven respondenten aan dat prestatiedruk veroorzaakt wordt door hun directe omgeving en de wijze waarop school is georganiseerd. Zo komt naar voren dat jongeren vinden dat sportclubs en het onderwijs competitief gedrag stimuleren. Het gaat vaak om de individuele prestaties en niet om het gezamenlijke proces van leren en oefenen. Jongeren geven aan dat het onderscheid tussen laag en hoog onderwijs ervoor zorgt dat jongeren het gevoel hebben dat MBO niet goed genoeg is. Een ander punt dat genoemd is, is dat het niet helpt dat jongeren zo vroeg een richting moeten bepalen in het onderwijs. Hierdoor kan het zijn dat jongeren keuzes maken die achteraf gezien minder passend blijken te zijn. De jongeren geven aan dat door de competitieve omgeving en focus op individuele prestaties een stapje terug of opzij doen geen makkelijke keuze is. Hierdoor ontstaat volgens jongeren onder andere prestatiedruk.
Gezamenlijk kunstwerk
Het onderzoek laat ook zien wat de gevolgen van prestatiedruk zijn, hoe jongeren omgaan met prestatiedruk en welke oplossingen zij voor zich zien. Deze uitkomsten komen in het najaar beschikbaar in de vorm van een kunstwerk. Het kunstwerk wordt door de co-onderzoekers gemaakt.
Ervaringen
De co-onderzoekers geven aan dat zij Frisse Blikken een verfrissend en leuk project vinden, omdat de insteek heel anders is dan op school. Ze geven aan dat ze geleerd hebben over hoe je onderzoek moet doen. Het vrije denken, niet gekaderd door een uitkomst of doelstelling die al vast staat, wordt als spannend en als verademing ervaren. Daarbij geven de jongeren aan dat het een bijzondere en leerzame ervaring was om persoonlijke gesprekken te voeren met andere jongeren.
Zou je graag meer willen weten over Frisse Blikken of zie je mogelijkheden om binnen je organisatie Frisse Blikken op te zetten? Stuur een e-mail naar de projectleider: Pamela Jakobs, p.jakobs@windesheim.nl
Bio Pamela Jakobs
Ik vind het belangrijk dat voorzieningen voor jongeren en gezinnen aansluiten bij hun behoeften en beleveniswerelden zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen op zijn of haar eigen manier. Dit doe ik door onderzoek en projecten met jongeren uit te voeren en daarnaast doe ik een promotieonderzoek naar familieveerkracht van gezinnen in de hulpverlening. De kennis uit de projecten vertaal ik samen met de betrokkenen naar aanknopingspunten voor professionals, managers en bestuurders. In mijn werk vind ik het leuk om samen met jongeren te werken, omdat zij een frisse kijk hebben op maatschappelijke vraagstukken.
Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje via Whatsapp of per E-mail.
© 2023 Flevi