Lianne

Lianne is 33 jaar oud, woont op Urk en is moeder van een dochter van 11. Samen blikken we terug op de eerste momenten van het ouderschap. Ze vertelt met ontroering over de band met haar dochter, die ze al voelde tijdens de zwangerschap, en welke nog sterker werd na de geboorte. “Toen ze op mijn buik gelegd werd wist ik: deze band gaat nooit meer stuk. Mijn eerste gedachten waren: ik zal er altijd voor je zijn, wat er ook gebeurt, ik ben er voor je.”

Het ouderschap heeft haar veel gebracht. “Zonder mijn dochter had ik veel moeilijke momenten denk ik niet kunnen doorstaan. Ik ben gescheiden, dat was heel moeilijk. Zonder haar had ik niet zo sterk geweest als dat ik nu ben.” Met haar ex-man heeft Lianne nu een co-ouderschap.

Veerkracht betekent dat het niet uitmaakt hoe vaak je valt, als je maar weer opstaat. “Niemand anders kan jou breken dan jij.
Je kunt jezelf helemaal de put in denken, maar je kan ook tegen jezelf zeggen: oké, we gaan weer verder, we staan weer op.”
Praten over gevoelens is daarbij belangrijk. “Thuis hebben wij een vast moment in de week waarop we onze gevoelens delen. Je mag op dat moment alles zeggen. Ook als er iets is wat je niet fijn vindt. Het gevoel, je gevoeligheid is iets dat je uiteindelijk heel sterk kan maken.”

Familie helpt Lianne om veerkrachtig te zijn. “Ze hebben mij ook weleens op mijn kop gegeven. Zo van: ‘Heb je het nou alweer over die scheiding? Het is een jaar geleden, nu verder.’ Dat heeft me toen wel geholpen om weer verder te gaan.”

Lianne is ontzettend trots op haar dochter. “Laatst was er een klasgenootje gepest in de klas en toen heeft zij het voor dat kindje opgenomen. Nou dat maakt mij nou echt trots. Dat zijn allemaal kleine momentjes die leiden tot geluk.”

Lianne