Milouda

In Milouda’s huis en hart is er veel ruimte voor kinderen.
Ze woont in Almere en draagt samen met haar man de zorg voor een gezin met vijf kinderen. Onder hen is ook de zoon van haar zus, voor wie ze pleegouder is. Het kenmerkt haar betrokkenheid bij anderen dat er ook een periode een ouder meisje bij hen heeft gewoond, dat tijdelijk opvang nodig had. Milouda is werkzaam in de kinderopvang, en volgt een studie tot pedagogisch medewerker.

We blikken in het interview terug op de periode waarin Milouda haar eerste zwangerschap ontdekte, waarna ze direct begint te stralen. Ze was enorm blij: “Helemaal toen ik hoorde dat ik zwanger was van een meisje. Dat wilde ik heel graag, helemaal als eerste kind. Bij mijn ouders thuis was de oudste ook een dochter, waardoor het soms voelde alsof mijn moeder een soort vriendin had. Nu is mijn eigen dochter ook een vriendin van me geworden.”

We staan stil bij veerkracht, ze zegt daarover: “Een veerkrachtige moeder, en dan heb ik het over mezelf, is iemand die zich gemakkelijk kan verplaatsen in kinderen. Als je in de schoenen gaat staan van het kind, bekijk je de zaken anders. Niet alleen vanuit je eigen perspectief, maar ook vanuit het perspectief van het kind zelf.”

Voor andere ouders heeft ze de volgende tips: “Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten voor jezelf, en geef waar nodig je grenzen aan. Vier de kleine successen en blijf niet te lang met negatieve gedachten zitten. Je kan er over praten, het dan afsluiten en weer verder gaan. Laat het niet in je hoofd zitten.”

Het is belangrijk om zo nu en dan stil te staan bij wat er allemaal goed gaat: “Ik ben trots op hoe ik het doe, in al die jaren, hoeveel ik heb geleerd tijdens de opvoeding van mijn kinderen. En ik ben trots op mijn kinderen. Ondanks dat het een groot gezin is, komen ze niets te kort en ze doen het allemaal goed. Daar ben ik heel trots op.”

 

 

 

Milouda