Ruth

Ruth woont in Almere, ze is 59 jaar oud. Ze is de wijze moeder van een dochter van 29, een zoon van 27 en een pleegdochter van 7. Haar verhaal en de wijze waarop ze het vertelt, maken diepe indruk op de mensen die bij de fotoshoot betrokken zijn.
In het interview vertelt ze over haar leven, en over haar rol als veerkrachtige (pleeg)moeder.

Als Ruth en haar echtgenoot na een huwelijk van 12 jaar besluiten te gaan scheiden, blijven de kinderen bij haar wonen.
Ze is werkzaam in het onderwijs, waar ze al jaren met veel plezier lesgeeft. Haar leven komt op zijn kop te staan wanneer in een bevolkingsonderzoek blijkt dat Ruth borstkanker heeft. Er breekt een roerige periode aan die in het teken staat van behandeling en revalidatie. Helaas betekent het voor Ruth ook een einde aan haar onderwijscarrière, werken gaat niet langer.  Stil zitten zit echter niet in haar aard, bovendien heeft ze veel te bieden. “Want ik heb zoveel te geven aan anderen, zoveel liefde aan kinderen die dat nodig hebben.” Daarom besluit ze zich aan te melden als crisispleegouder, en neemt ze deel aan het traject om haar daarop voor te bereiden.

Na enige tijd wordt er een pasgeboren baby bij Ruth geplaatst.
Ze beschrijft wat dit met haar deed: “Ze werd in mijn armen gelegd en het was raak.” Ze voelde zich direct verbonden met het kleine mensje dat aan haar zorg werd toevertrouwd.
Hoewel de pleegzorgplaatsing in eerste instantie tijdelijk zou zijn, bleek er na enige tijd toch zorg voor een langere periode nodig te zijn. Omdat er al een hechte band was opgebouwd, wilde Ruth deze zorg graag bieden. Inmiddels maakt haar pleegdochter al zeven jaar onderdeel uit van het gezin. Het meisje vroeg haar eens naar de betekenis van hun band. Ruth legde het haar uit als:
“Je bent geboren uit mama’s buik, daarna ben je in mijn hart óók geboren.”

Volgens Ruth is een veerkrachtige ouder iemand die het positieve uit alles in het leven kan halen. “Iedere dag is een cadeau, maak er het beste van. En wees dankbaar voor wat je hebt, meer kan je niet doen.” Ook is het belangrijk om je te verplaatsen in kinderen, daardoor kun je ze beter begrijpen, en dat is waardevol. Tegen andere ouders zou ze willen zeggen: “Geloof in jezelf, je kan het!”

Ruth