Kennisevent ‘Bestaanszekerheid: De basis voor een veerkrachtige samenleving’

Kennisevent op 25 mei 2023 
Terugblik

Steeds meer mensen in Nederland hebben het moeilijk: de mentale gezondheid van jongeren, inflatie, hoge energierekening, onzekere toekomst en stress zijn voor veel mensen een probleem. Gezond en veilig opgroeien is hierdoor niet meer vanzelfsprekend. We staan als maatschappij voor een grote uitdaging en hebben de politiek, professionals en burgers hard nodig.

Bestaanszekerheid is één van de meest besproken thema’s sinds de coronacrisis en zal nog lang impact hebben en houden op onze samenleving en onze kwetsbare burgers in het bijzonder. Wat kunnen wij doen als (professionele) gemeenschap om dit vraagstuk het hoofd te bieden?

Het kennisevent, bezocht door ongeveer 100 mensen vanuit verschillende disciplines, rollen en interesses, werd geopend door Hasib Moukaddim, directeur van Windesheim Almere. Hasib deelde enkele persoonlijke anekdotes die de noodzaak van écht met elkaar in contact staan centraal stelde.

Hasib werd opgevolgd door Stefano de Smaele, een Almeerse muzikant. Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid en muzikaliteit heeft hij het concept ‘RECAP’ opgezet. Hierin belicht hij maatschappelijke thema’s doormiddel van media fragmenten (denk aan documentaires, nieuwsitems, instagram posts) en ondersteunen met zijn favoriete pianostukken en improvisatie. In de fragmenten die hij uitkiest vormt ‘gelijkwaardigheid’ de rode draad en hoopt hij luisteraar te inspireren, confronteren en perspectieven te brengen die wellicht nog niet bekend waren. Stefano heeft een pakkende intro gemaakt. Hij wist het onderwerp aan te vliegen vanuit verschillende perspectieven met een verdiepende en intersectionele blik. Het stuk eindigt met een open vraag. Beluister het fragment hier:

Tijdens de outro geeft Stefano ook ‘antwoord’, vanuit dezelfde fragmenten:

 

Na de muzikale introductie neemt Charlotte Vissenberg het woord.  Wat is bestaanszekerheid? Welke definitie hanteert Flevi en in wat maakt dat bestaansonzekerheid versterkt of afgezwakt wordt? De powerpoint: Presentatie bestaanszekerheid 25 mei 2023

Workshops:

Er zijn negen verschillende workshops aangeboden:

 • Mag er straks helemaal niets meer? Grenzen, wat moet je ermee? – Door: Danielle Lammers (studenten coach), Imke Jansen (vaktherapeut, adviseur consent, trainer vlaggensysteem) en Vitia Akkerman (GZ-psycholoog)
 • Veerkrachtige Planten – Door: Pamela Jakobs (onderzoeker lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg) Naar de LinkedIn post over de workshop
 • Live event spel – ervaar zelf kansengelijkheid en bestaanszekerheid – 
  Door: Quinta Ansem (senior onderzoeker Windesheim) 
 • Financiële weerbaarheid van jongeren – Door: Mustapha Benamar (MSBN Academy) en Jeanet van de Korput.
 • De wanhoop nabij – als je kind geen contact meer wil – Door: Daniëlle den Hollander en Demi Snikkers 
 • ansen van kinderen vergroten met een rijk naschools programma – Door: Jessica van Ommen, Silvia Servais en Chiel van der Veen (lector Urban Care & Education)
 • Bestaanszekerheid onder nieuwkomers – Door: Djawad Ahmadi (Stichting Werkshop) Naar de LinkedIn post over de workshop.
 • Verbinden door ervaringen (Eenzaamheid en bestaanszekerheid) – Door: Dwayne Roep en Sam Gielen (Ervaringsdeskundigen en coordinatoren ExpEx)
 • De kracht van kunst – Door: Jet Leopold (Kleur in Cultuur) 

Kennismarkt:

Tijdens binnenkomst en na afloop stonden de inspirerende voorbeelden op onze kennismarkt centraal, waar verschillende initiatieven hebben laten zien hoe zij bijdragen aan bestaanszekerheid op het gebied van participatie, inclusie, uitruil initiatieven en talentontwikkeling.

Wat geeft jou draagkracht in het leven?

Op het kennisevent over bestaansonzekerheid op 25 mei van Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd stond Jet Leopold van Kleur in Cultuur op onze kennismarkt met een interactief kunstwerk over draagkracht. Naar de LinkedIn post over het kunstwerk.

Bekijk hier het magazine wat voor dit kennisevent ontwikkeld is.

Bekijk hier het boekje van de openbare lesvan Charlotte Vissenberg: ‘‘Met een goede trampoline spring je hoger’.

Het team van Flevi wil iedereen bedanken voor de enthousiaste deelname en reacties aan en over dit event. Wil je wat kwijt over dit event of wil je meedenken over het volgende event? Vul dan deze korte vragenlijst in. Bedankt!